Concursurile de turism montan din cadrul Campionatului National de Turism Sportiv Stafeta Muntilor din acest an vor debuta in luna mai si se vor incheia in luna septembrie, existand sapte etape si o festivitate de premiere.
Asociatia de Turism Montan Hai pe Munte! Iasi organizeaza in perioada 26-28 mai 2017, in Masivul Ceahlau, prima etapa a Campionatului National de Turism Sportiv "Stafeta Muntilor" 2017, sub numele de Trofeul „Hai pe Munte!”
La eveniment poate participa orice persoana, indiferent daca doreste sa participe la activitati sau pur si simplu, sa petreaca un weekend in natura.
Tabara de corturi va fi amplasata in camping Leon, la intrarea in statiunea Durau, se poate opta si pentru cazare la diferite pensiuni din zona.
Activitatile se vor desfasura intr-un parc national iar participantii vor respecta regulile parcului National Ceahlau ce vor fi aduse la cunostinta la sedinta tehnica. Este interzis a se face focul. Va exista o singura vatra mare de foc.
Copiii impreuna cu paritii care vor participa la categoria destinata lor vor invata cum sa se orienteze in padure cu ajutorul busolei, ce inseamna o drumetie si ce inseama o echipa unita iar cei mai curajosi vor recita poezii, vor canta si vor juca piese de teatru.
Trofeul „Hai pe Munte” se va desfasura pe o durata de trei zile:
Prima zi va fi dedicata primirii participantilor si inscrierii acestora in concurs .Inscrierea se va face pe categorii de varsta dar si in functie de pregatirea fizica a participantilor.
A doua zi veti avea parte de activitati cu specific montan, inclusiv o drumetie, unde pasii va vor purta pe carari mai umblate sau mai putin cunoscute din Masivul Ceahlau unde veti gasi in calea voastra:
Cascada Duruitoarea, o cadere de apa de 25 de m inaltime structurata in 2 trepte , cea superioara de 20 de metri si cea inferioara de 5 metri.
Piatra Lacramata a carei legenda ne povesteste despre o mama indurerata care isi deplange si acum moartea mezinului.
Cabana Dochia, cu pozitia ei dominanta, cu vizibilitate totala spre est, sud-est si sud, este principala cabana a Muntilor Ceahlau, si singura baza de cazare la mare altitudine.
Cei mai norocosi dintre concurenti vor atinge Varful Toaca ( 1904 m), al doilea varf ca marime din Masivul Ceahlau, cel mai inalt fiind Varful Ocolasul Mare (1907m) care este inaccesibil turistilor fiind declarat rezervatie naturala.
Stanca Panaghia care ne vorbeste si astazi despre dragostea ce dregatorul domnesc Radu Valcu i-a purtat-o frumoasei Panaghia, fata parcalabului Huru din cetatea Sucevei.
Cabana Fantanele, aflata la 1220 m pe traseul banda rosie ce leaga statiunea Durau de Varful Toaca.
Categoriile de concurs sunt: Family, Open, Juniori, Veterani Seniori,Feminin si Elite.
Pentru cei profesionisti organizatorii au pregatit proba Cros-Trail, traseul fiind de in 5km si unde participarea este individuala si pe categorii.
Persoanele care participa la cros nu pot participa la alte probe din cadrul concursului, exceptie facand proba culturala.
Eveniment sustinut de: Parcul National Ceahlau, Serviciul Public Salvamont Neamt, Decathlon, Maia Outdoor, BigPanda, Societatea Agricola Astra-Cramele Hermeziu, Quartz Lounge, Union Cars (concesionar Peugeot, Citroen si Suzuki) Agentia de Turism AlfaTravel, Shatter Iasi, Muntii Nostri, Cabana Dochia, Cabana Fantanele, Camping Leon, Marketing Romania.
Inscrierea, pe echipe si pe categorii de concurs, se poate face pana in ziua inceperii competitiei, la cortul organizatorilor, inaintea sedintei tehnice, iar participarea se face pe propria raspundere. Regulamentul concursului si mai multe informatii despre eveniment le puteti gasi pe www.stafetamuntilor.ro.